Printer Friendly Version Ulazak u Srbiju - vize @ 19 September 2012 10:13 AM

- Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 11. maja 2017. godine, usvojila Odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Perua. nosioce običnih putnih isprava, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci.

Odluka je stupila na snagu 20. maja 2017. godine.

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nosioce obicnih pasoša, koji je potpisan u Rigi, 5. novembra 2016. godine, stupio je na snagu 15. januara 2017. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, državljani Republike Srbije i Narodne Republike Kine, nosioci običnih pasoša, mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji druge države bez vize do 30 (trideset) dana od datuma ulaska.     

- Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja stupa na snagu 6. avgusta 2015. godine.
Državljani dveju zemalja, nosioci važećih biometrijskih pasoša, nemaju obavezu pribavljanja vize za ulazak, izlazak i prelaz preko teritorije, kao i za boravak na teritoriji države druge strane, u periodu do 90 dana, u okviru perioda od 6 meseci, računajući od dana prvog ulaska.

- Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 19. juna 2015. godine, usvojila Odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina, koja je stupila na snagu 30. juna 2015. godine. Ova odluka se ne odnosi na nosioce putnih isprava za strance i putnih listova, koji su i dalje u obavezi da pribave vizu za ulazak u Republiku Srbiju.

- Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 30. oktobra 2014. godine, usvojila Odluku o ulasku bez viza nosilaca stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država i nosilaca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama, koja je objavljena u „Službenom glasniku RS", broj 119 od 31. oktobra 2014. godine i stupila je na snagu 8. novembra 2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Navedena odluka se ne odnosi na nosioce putnih isprava za strance, koji su i dalje u obavezi da pribave vizu za ulazak u Republiku Srbiju.

 

Ostale informacije možete naći na:

- Opšti uslovi za ulazak u Srbiju

- Uslovi za vizu

- Vizni režim

 

Informacije u vezi sa boravkom stranih državljana u Republici Srbiji na engleskom jeziku možete potražiti OVDE.

 

Dodatne informacije

Za dodatna obaveštenja se možete obratiti Konzularnom odeljenju Ambasade.