Printer Friendly Version Саопштење Министарства спољних послова о пресуди Међународног суда правде, 03. фебруар 2015. године @ 5 February 2015 10:38 AM

Данашњом одлуком Међународног суда правде у Хагу, главног правосудног органа УН, окончан је петнаестогодишњи спор Србије и Хрватске по међусобним тужбама за геноцид.

Правни тим Србије сматра да, гледано у целини, нема места незадовољству. Суд је одбио хрватску тужбу, налазећи да она нема правног основа и да злочини извршени у Хрватској не представљају повреду Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида, односно да Србија није починила геноцид.

Иако је Суд одбио и српску противтужбу, констатовао је да су над крајишким Србима извршени тешки злочини. Осим тога, Међународни суд правде је нашао да је намера хрватског високог руководства била да Срби буду протерани из Крајине.

Министарство спољних послова Републике Србије уважава препоруку Суда да обе стране треба да уложе напоре у решавање судбине несталих лица и уложиће додатне напоре у том правцу, сматрајући да ће се на тај начин створити услови и да се судбина Срба несталих у Хрватској што пре реши.

Судска расправа о злочинима опомена је свима да тако нешто не сме да се понови, а обавеза која произилази из тога је да се сви одговорни за злочине открију и казне.