Printer Friendly Version Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova o presudi Međunarodnog suda pravde, 03. februar 2015. godine @ 5 February 2015 10:39 AM

Današnjom odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu, glavnog pravosudnog organa UN, okončan je petnaestogodišnji spor Srbije i Hrvatske po međusobnim tužbama za genocid.

Pravni tim Srbije smatra da, gledano u celini, nema mesta nezadovoljstvu. Sud je odbio hrvatsku tužbu, nalazeći da ona nema pravnog osnova i da zločini izvršeni u Hrvatskoj ne predstavljaju povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, odnosno da Srbija nije počinila genocid.

Iako je Sud odbio i srpsku protivtužbu, konstatovao je da su nad krajiškim Srbima izvršeni teški zločini. Osim toga, Međunarodni sud pravde je našao da je namera hrvatskog visokog rukovodstva bila da Srbi budu proterani iz Krajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uvažava preporuku Suda da obe strane treba da ulože napore u rešavanje sudbine nestalih lica i uložiće dodatne napore u tom pravcu, smatrajući da će se na taj način stvoriti uslovi i da se sudbina Srba nestalih u Hrvatskoj što pre reši.

Sudska rasprava o zločinima opomena je svima da tako nešto ne sme da se ponovi, a obaveza koja proizilazi iz toga je da se svi odgovorni za zločine otkriju i kazne.