Printer Friendly Version Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja istaknutim predstavnicima dijaspore @ 15 April 2016 02:11 PM

Ambasada Republike Srbije obaveštava  da je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije objavila Javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.

Nacionalna priznanja se dodeljuju istaknutim predstavnicima dijaspore iz različitih oblasti delovanja (nagrada „Majka Srbija" - za saradnju i jačanje veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu; nagrada „Slobodan Jovanović“ - za politiku, nagrada „Mihajlo Pupin“ - za informaciono-komunikacione tehnologije, nagrada „Nikola Tesla“ - za nauku i pronalazaštvo, nagrada „Dositej Obradović“ - za obrazovanje, nagrada „Vuk Karadžić“ - za srpski jezik i ćirilično pismo, nagrada „Miloš Crnjanski“ - za književnost).

Priznanja će se dodeljivati u vidu bronzane statue i prateće povelje. Odluku o dodeli nacionalnog priznanja donosi ministar nadležan za dijasporu, koji svake godine obrazuje komisiju za razmatranje predloga i davanja mišljenja o dodeli nacionalnog priznanja.
Predloge za dodelu nacionalnih priznanja mogu da podnesu organizacije dijaspore i organizacije Srba u regionu, udruženja čije su delatnosti ili deo delatnosti usmerene na oblast za koju ce predlaže dodela nacionalnog priznanja, DKP R. Srbije i crkve i verske zajednice.

Tekst Javnog poziva i Obrazac prijave na Javni poziv su objavljeni na sajtu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu: http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/04/Javni_poziv_NP2016..pdf  i http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/04/Prijava_za_NP2016.pdf.

Rok za dostavljanje predloga za nacionalna priznanja je 11. maj 2016. godine. Predlog se dostavlja poštom na adresu: Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, 11000 Beograd, Vase Čarapića 20, sa naznakom: „Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja“.