Printer Friendly Version Комеморација српским војницима преминулим у Холандији у Првом светском рату, Гардерен, 1. октобар 2016. године @ 5 October 2016 01:54 PM

У Гардерену је 01. октобра 2016. године одржан комеморативни скуп посвећен српским војницима преминулим у Холандији 1919. године.
Како се ове године обележава 10 година од обнављања споменика који се налази на локалном гробљу у Гардерену, припадници дијаспоре су, уз помоћ локалних холандских пријатеља, организовали шетњу од локалне протестантске цркве до гробља на коме се налази споменик. Поворку је предводио локални дувачки оркестар који је извео и холандску и српску химну, а у њој су учествовала и војна возила.

           

Парастос су служили отац Воја Билбија из Парохије Свете Тројице у Ротердаму и отац Душан Ердељ из Парохије Свети Сава у Најмегену.

               

Скупу је присуствовао и председник Општине Барневелд (у којој се налази Гардерен), који је положио и венац. У име Амбасаде, венац су положили амбасадор Петар Вицо и први саветник Драган Милојевић.