Printer Friendly Version Komemoracija srpskim vojnicima preminulim u Holandiji u Prvom svetskom ratu, Garderen, 1. oktobar 2016. godine @ 5 October 2016 01:58 PM

U Garderenu je 01. oktobra 2016. godine održan komemorativni skup posvećen srpskim vojnicima preminulim u Holandiji 1919. godine.

Kako se ove godine obeležava 10 godina od obnavljanja spomenika koji se nalazi na lokalnom groblju u Garderenu,pripadnici dijaspore su, uz pomoć lokalnih holandskih prijatelja, organizovali šetnju od lokalne protestantske crkve do groblja na kome se nalazi spomenik. Povorku je predvodio lokalni duvački orkestar koji je izveo i holandsku i srpsku himnu, a u njoj su učestvovala i vojna vozila.

       

Parastos su služili otac Voja Bilbija iz Parohije Svete Trojice u Roterdamu i otac Dušan Erdelj iz Parohije Sveti Sava u Najmegenu.

          
      

Skupu je prisustvovao i predsednik Opštine Barneveld (u kojoj se nalazi Garderen), koji je položio i venac. U ime Ambasade, venac su položili ambasador Petar Vico i prvi savetnik Dragan Milojević.