Printer Friendly Version „Eastern Neighbors Film Festival 2018“ @ 2 November 2018 09:33 AM

Јубиларни, десети по реду, Филмски фестивал „Источно суседство“ биће одржан у Хагу од 7. до 11. новембра 2018. године. Програм Фестивала укључује игране филмове, документарце, кратке и анимиране филмове, а већина ће имати холандску премијеру.

На овогодишњем Фестивалу „Источно суседство“ биће приказани следећи филмови чији су аутори из Р. Србије (хронолошким редоследом):

„Друга страна свега“, (104 минута), редитељке Миле Турајлић је документарац који се бави историјом целе једне државе и њеног друштва. Хроника једне српске породице се у овом филму претвара у критички портрет активисте у временима великих превирања и преиспитује одговорност сваке генерације да се бори за сопствену будућност. Филм је освојио главну награду на престижном Међународном фестивалу документарних филмова у Амстердаму (IDFA) 2017, а номинован је за LUX награду Европског парламента и ушао је у ужи избор Европске филмске академије за најбољи документарни филм.
http://enff.nl/film/the-other-side-of-everything/

08. новембар 2018. у 17,00 часова
Filmhuis Den Haag

„Кад дођу свиње“, (72 минута), редитељке Биљане Туторов је шармантни трагикомични документарац о једној сасвим посебној старијој госпођи. Пензионисана професорка у унутрашњости Србије посвећено прати изборе верујући да појединци могу и морају да направе разлику у изградњи демократије. Филм је приказан на више фестивала, а награђен је у Сарајеву у категорији младих талената, у Софији је добио посебно признање жирија.
http://enff.nl/film/when-pigs-come/

08. новембар 2018. у 21,45 часова
11. новембар 2018. у 18,30 часова, након пројекције редитељка ће одговарати на питања публике
Filmhuis Den Haag

„Непутовања“, (9 минута), кратки анимирани филм режисера Ане Недељковић и Николе Мајдака је прича о девојци из сивог града окруженог великим зидом и представља причу о односу личних и политичких граница и далекосежних последица живота у изолованој земљи. Филм је награђен гран-пријем Београдског фестивала кратког и документарног филма (БЕЛДОКС) као и Фестивала у Познању.
http://enff.nl/film/untravel/

9. новембар 2018. у 17,45 часова
11. новембар 2018. у 12:15 часова
Filmhuis Den Haag

„Камен у руци“ (14 минута) Стефана Иванчића је краткометражни филм о разводу из перспективе огорченог једанаестогодишњег дечака Ивице. Филм је приказан у селекцији ACID програма фестивала у Кану, добитник је награде за најбољу режију на Београдском фестивалу кратког и документарног филма, као и главне награде на Фестивалу у Љубљани, а приказан је на Берлинском фестивалу кратког филма и сл.
http://enff.nl/film/a-handful-of-stones/

10. новембар 2018. у 13,15 часова
11. новембар 2018. у 14,00 часова
Filmhuis Den Haag