Printer Friendly Version „Eastern Neighbors Film Festival 2018“ @ 2 November 2018 09:39 AM

Jubilarni, deseti po redu, filmski festival “Istočno susedstvo” biće održan u Hagu od 7. do 11. novembra 2018. godine. Program Festivala uključuje igrane filmove, dokumentarce, kratke i animirane filmove, a većina će imati holandsku premijeru.

Na ovogodišnjem Festivalu “Istočno susedstvo” biće prikazani sledeći filmovi čiji su autori iz R. Srbije (hronološkim redosledom):

„Druga strana svega“, (104 minuta), rediteljke Mile Turajlić je dokumantarac koji se bavi istorijom cele jedne države i njenog društva. Hronika jedne srpske porodice se u ovom filmu pretvara u kritički portret aktiviste u vremenima velikih previranja i preispituje odgovornost svake generacije da se bori za sopstvenu budućnost. Film je osvojio glavnu nagradu na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova u Amsterdamu (IDFA) 2017, a nominovan je za LUX nagradu Evropskog parlamenta i ušao je u uži izbor Evropske filmske akademije za najbolji dokumentarni film.
http://enff.nl/film/the-other-side-of-everything/

08. novembar 2018. у 17,00 часова
Filmhuis Den Haag

„Kad dođu svinje“, (72 minuta), rediteljke Biljane Tutorov je šarmantni tragikomični dokumentarac o jednoj sasvim posebnoj starijoj gospođi. Penzionisana profesorka u unutrašnjosti Srbije posvećeno prati izbore verujući da pojedinci mogu i moraju da naprave razliku u izgradnji demokratije. Film je prikazan na više festivala, a nagrađen je u Sarajevu u kategoriji mladih talenata, u Sofiji je dobio priznanje žirija.
http://enff.nl/film/when-pigs-come/

08. novembar 2018. у 21,45 časova
11. novembar 2018. у 18,30 časova, nakon projekcije rediteljka će odgovarati na pitanja publike
Filmhuis Den Haag

„Neputovanja“, (9 minuta), kratki animirani film rećisera ane Nedeljković i Nikole Majdaka je priča o devojci iz sivog grada okruženog velikim zidom i predstavlja priču o odnosu ličnih i političkih granica i dalekosežnih posledica života u izolovanoj zemlji. Film je nagrađen gran-prijem Beogradskog festivala kratkog i dokumentarnog filma (BELDOKS) kao i Festivala u Poznanju.
http://enff.nl/film/untravel/

9. novembar 2018. у 17,45 časova
11. novembar 2018. у 12:15 časova
Filmhuis Den Haag

„Kamen u ruci“ (14 minuta) Stefana Ivančića je kratkometražni film o razvodu iz perspektive ogorčenog jedanaestogodišnjeg dečaka Ivice.  Film je prikazan u selekciji ACID programa festival u Kanu, dobitnik je nagrade za najbolju režiju na Beogradskom festival kratkog I dokumentarnog filma, kao I glavne nagrade na Festivalu u Ljubljani, a prikazan je i na Berlinskom festivalu kratkog filma i sl. 
http://enff.nl/film/a-handful-of-stones/

10. novembar 2018. у 13,15 časova
11. novembar 2018. у 14,00 časova
Filmhuis Den Haag