Printer Friendly Version Де Марне: Изложба посвећена сестри Вестерхоф која је помагала Србима у балканским ратовима и Првом светском рату @ 8 November 2018 12:02 PM

Изложба „Храбра жена у ратно време - сестра Вестерхоф из Ленса", посвећена медицинској сестри Црвеног крста Аилки Вестерхоф, која је боравила у Србији током балканских ратова и почетком Првог светског рата, отворена је 19. октобра 2018. године у Библиотеци у Де Марнеу – Ленсу.

Аилке Вестерхоф је била члан медицинског тима др Аријуса ван Тинховена, који је дао велики допринос успостављању, не само војне болнице Српске војске, већ је свесрдно помагао и цивилном становништву, али и учествовао, као члан комисије, у истраживању и документовању ратних злочина Аустроугарске војске.

Марија Бошковић , први секретар, је говорила  на отварању изложбе и истакла храброст и великодушност Аилке Вестерхоф, јер је за жену, на почетку 20. века, било необично да се упути у ратно подручје и то државе о којој се мало знало у Холандији. Она је представила значку са Наталијином рамондом и црно-зеленом траком и објаснили да симболизује Албанску споменицу, односно повлачење Српске војске преко Албаније. Значка је постављена у Библиотеци, у витрини са медицинском торбом сестре Вестерхоф.