Printer Friendly Version De Marne: Izložba o sestri Vesterhof koja je pomagala Srbima u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu @ 8 November 2018 12:06 PM

Izložba „Hrabra žena u ratno vreme – sestra Vesterhof iz Lensa“, posvećena mediicnskoj sestri Crvenog krsta Ailki Vesterhof, koja je boravila u Srbiji tokom balkanskih ratova i početkom Prvog svetskog rata, otvorena je 19. oktobra 2018. godine u Biblioteci u De Marneu – Lensu.

Ailke Vesterhof je bila član medicinskog tima dr Arijusa van Tinhovena, koji je da o veliki doprinos uspostavljanju, ne samo vojne bolnice Srpske vojske, već je svesrdno pomagao i civilnom stanovništvu, ali i učestvovao, kao član komisije, u istraživanju i dokumentovanju ratnih zločina Austrougarske vojske.

Marija Bošković, prvi sekretar, je govorila na otvaranju izložbe i istakla hrabrost i velikodušnost Ailke Vesterhof, jer je za ženu, na početku 20. veka, bilo neobično da se uputi u ratno područje i to države o kojoj se malo znalo u Holandiji. Ona je predstavila značku sa Natalijinom ramondom i crno-zelenom trakom i objasnila da simbolizuje Albansku spomenicu, odnosno povlačenje Srpske vojske preko Albanije. Značka je postavljena u Biblioteci, u vitrini sa medicinskom torbom sestre Vesterhof.