Printer Friendly Version ОТВОРЕНА СРПСКА ДОПУНСКА ШКОЛА У РОТЕРДАМУ @ 14 September 2021 10:54 AM

Званицама, окупљеним родитељима и будућим ђацима, пригодним речима добродошлице обратили су се Биљана Крчум, професор српског језика и књижевности са петнаестогодишњим искуством рада у просвети, у својству хонорарног наставника у образовном-васпитном раду на српском језику и у име домаћина Милан Вукас, председник удружења Српског омладинског пријатељства (СОП) из Ротердама.

Амбасадор Ксенија Миленковић је пригодним говором, између осталог, изразила захвалност на иницијативи и ангажовању представника удружења СОП, на челу са г. Миланом Вукасом, професорки Биљани Крчум, угледним представницима Српске заједнице Владимиру Урошевићу и Јованки Дукић, као и свима осталима који су дали свој допринос у овом пројекту, што ће допринети очувању српског језика, идентитета и  традиције на овим просторима.  

 

Школа је  започела са радом у Ротердаму, али је идеја да се допунска одељења отварају и у осталим градовима Холандије. Важно је да образовање на нашем језику буде доступно свој деци која буду имала жељу и потребу да учврсте везе са отаџбином.

Настава ће се одвијати према  програму Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије за основно образовање и васпитање у иностранству. Предвиђена су три школска часа недељно на којима ће се учити српски језик, ћирилично писмо и проширити знање о  историји, географији, традицији и култури Србије. У школу могу да се упишу деца од 6 до 14 година. Ђаци су подељени у три старосне групе: млађа (први и други разред), средња (трећи, четврти и пети разред) и старија (шести, седми и осми разред).

На крају сваке школске године, ученици ће добити званичне ђачке књижице са оценама, а на крају осмог разреда и Уверење о завршеном школовању.

Заинтересовани родитељи за упис деце у Српску допунску у  школу у Ротердаму могу се обратити на мејл admin@soprotterdam.com и konzularno.hag@mfa.rs .