Printer Friendly Version OTVORENA SRPSKA DOPUNSKA ŠKOLA U ROTERDAMU @ 14 September 2021 11:55 AM

Zvanicama, okupljenim roditeljima i budućim đacima, prigodnim rečima dobrodošlice obratili su se Biljana Krčum, profesor srpskog jezika i književnosti sa petnaestogodišnjim iskustvom rada u prosveti, u svojstvu honorarnog nastavnika u obrazovnom-vaspitnom radu na srpskom jeziku i u ime domaćina Milan Vukas, predsednik udruženja Srpskog omladinskog prijateljstva (SOP) iz Roterdama.

Ambasador Ksenija Milenković je prigodnim govorom, između ostalog, izrazila zahvalnost na inicijativi i angažovanju predstavnika udruženja SOP, na čelu sa g. Milanom Vukasom, profesorki Biljani Krčum, uglednim predstavnicima Srpske zajednice Vladimiru Uroševiću i Jovanki Dukić, kao i svima ostalima koji su dali svoj doprinos u ovom projektu, što će doprineti očuvanju srpskog jezika, identiteta i  tradicije na ovim prostorima.  

 

Škola je  započela sa radom u Roterdamu, ali je ideja da se dopunska odeljenja otvaraju i u ostalim gradovima Holandije. Važno je da obrazovanje na našem jeziku bude dostupno svoj deci koja budu imala želju i potrebu da učvrste veze sa otadžbinom.

Nastava će se odvijati prema  programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za osnovno obrazovanje i vaspitanje u inostranstvu. Predviđena su tri školska časa nedeljno na kojima će se učiti srpski jezik, ćirilično pismo i proširiti znanje o  istoriji, geografiji, tradiciji i kulturi Srbije. U školu mogu da se upišu deca od 6 do 14 godina. Đaci su podeljeni u tri starosne grupe: mlađa (prvi i drugi razred), srednja (treći, četvrti i peti razred) i starija (šesti, sedmi i osmi razred).

Na kraju svake školske godine, učenici će dobiti zvanične đačke knjižice sa ocenama, a na kraju osmog razreda i Uverenje o završenom školovanju.

Zainteresovani roditelji za upis dece u Srpsku dopunsku školu u Roterdamu mogu se obratiti na mejlove admin@soprotterdam.com i konzularno.hag@mfa.rs .