Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СВЕТОГ САВЕ У КРАЉЕВИНИ ХОЛАНДИЈИ @ 8 February 2023 12:09 PM

У суботу, 28.01.2023. године, у околини Најмегена, одржан је традиционални Светосавски бал у организацији СПЦ „Свети Сава“ из Најмегена, коме је присуствовало око три стотине припадника Српске заједнице у Холандији.  

Поред бројних званица и свештеника Епархије западно-европске СПЦ, на челу са новоименованим Епископом Г. Јустином, испред Амбасаде РС у Хагу присуствовали су први саветник Д. Вукић и саветник Б. Грбић. На позив домаћина, присуствовао је и самостални саветник Б. Котуровић испред УСДСР МСП.   

Светосавски бал је обиловао богатим културно-уметничким програмом где су учешће узели КУД „Тамо далеко“ из Ротердама, оркестар „Амбасадор“, затим бројни певачи на челу са гошћом З. Брунцлик.  

Део новчаних средстава од продаје улазница донирати ће се за трошкове реализације пројекта израде и постављање 29. мермерних крстова код Споменика српским војницима настрадалим у Првом светском рату у месту Гардерен, Холандија.   

У недељу, 29.01.2023. године, у храму СПЦ у Халдерену (Најмеген) служена је свечана литургија уз представљање рецитала најмлађих чланова Српске школе у овој парохији.  

Дан Св. Саве обележен је и Светосавском академијом у организацији СПЦ „Свете Тројице“ у Ротердаму. Након свете литургије, проповеди и резања славског колача, уприличена је свечаност којој су присуствовали Д. Вукић, први саветник и Б. Грбић, конзул-саветник Амбасаде Р. Србије. Имајући у виду да се „Свети Сава“ обележава и прославља као крсна слава у српским школама, програм је великим делом био посвећен дечијим рецитацијама и певањем изворних песама ученика Српске допунске школе из Ротердама. Учешће у богатом културно-уметничком програму су узели представници КУД „Тамо Далеко“  фолклорним играма, вокални солисти који су извели изворне српске песме, виолиниста Игор Поп Зариев, као и омладински хор Парохије Свете Тројице.

Присутнима се пригодним речима обратио протојереј-ставрофор Војислав Билбија наглашавајући у свом говору важност духа заједништва српског народа у Холандији.

Пригодним рециталом деца су, предвођена наставницом Биљаном Крчум, подсетила присутне да смо потомци Светог Саве, народ који се представља другима кроз своје песме и игре и  показује им лепоту и корене нашег бића, нашег народа. Ученици су са поносом говорили стихове наших великих песника посвећене првом српском просветитељу и свој наступ завршили речима:

 “Свети је Сава светло у тами које за нас вечито сја,

не смемо бити тужни и сами, чува нас он, чува од зла!”

Њихов труд и победа над тремом награђена је слатким пакетићима у торби са ликом Светога Саве које је деци припремио отац Борис Топић.