Printer Friendly Version ДИПЛОМАТСКО-КОНЗУЛАРНА ПРЕДСТАВНИШТВА Р. СРБИЈЕ ПОЧЕЛА СУ ДА ИЗДАЈУ ПАРАМЕТРЕ ЗА ЕЛЕКТРОНСКУ ИДЕНТИФИКАЦИЈУ @ 8 February 2023 03:57 PM

Држављани Републике Србије на боравку у Краљевини Холандији могу да се обрате Амбасади Републике Србије у Хагу у којој, на основу важећег идентификационог документа Републике Србије (пасоша или личне карте), могу да добију параметре и QR код за инсталирање и активацију мобилне апликације ConsentID. Параметри и QR код се издају без наплате.

Апликација ConsentID служи кориснику да на сигуран и поуздан начин потврди свој идентитет преко портала за електронску идентификацију, односно да се пријави на портал еУправе. Након креирања налога на порталу еУправе и активације апликације Consent ID, држављани Републике Србије постају еГрађани.  На тај начин, добијају могућност да, путем мобилног телефона или таблета, електронски измире порез на имовину, поднесу захтев за издавање извода из матичних књига и добију га бесплатно у електронском облику, потпишу документ потписом у клауду, дају сагласност за издавање пасоша малолетном детету, као и да користе све друге услуге које пружа портал еУправе.

Параметре за електронску идентификацију могу да добију и страни држављани који имају стално настањење или привремени боравак у Републици Србији.