Printer Friendly Version ПАРАСТОС ПОВОДОМ ПОСТАВЉАЊА КРСТОВА НА МЕМОРИЈАЛУ У ГАРДЕРЕНУ @ 12 October 2023 09:39 AM

 

У суботу, 7. октобра 2023. године, одржан је традиционални годишњи комеморативни скуп, парастос и освећење новопостављених мермерних крстова (29 ком.) српским војницима који су преминули у К. Холандији током Првог светског рата. Комеморативни скуп је одржан код споменика који се налази на локалном гробљу у месту Гардерен.  

Парастос и освећење су служили свештеници Епархије западно-европске Српске православне цркве.

Испред Амбасаде Р. Србије у Хагу присуствовали су амбасадорка К. Миленковић и саветник Б. Грбић. Испод споменика настрадалим српским војницима положен је пригодан венац.  

Скупу је присуствовало више десетина наших и холандских грађана, као и свештеници СПЦ и представници Р. Србије при Еуроџасту и Еурополу. 

Амбасадор К. Миленковић и старешина СПЦ у Најмегену отац Душан Ердељ пригодним говорима подсетили су присутне да је одлуком о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, издвојено 500.000 РСД за поменути пројекат из буџета Р. Србије. Такође, крстови су превезени о трошку МСП (2.685,00 евра) крајем јуна 2022. године из Србије у Холандију. СПЦ је уз помоћ грађана исфинансирала остатак средстава од око 7.000 евра, кроз разне манифестације и донаторске вечери. 

Меморијал у Гардерену је једини споменик посвећен српским војницима у Холандији и као такав доприноси очувању културе сећања на наше претке који су преминули током Првог светског рата. У питању су војници који су, на повратку из заробљеништва у Немачкој, били смештени у кампу Милинген (близу Гардерена). Завладала је епидемија шпанског грипа, па је 29 војника умрло у јануару 1919. године. Амбасада је 2021. године, са представницима СПЦ и дијаспоре, покренула иницијативу да се уместо дотрајалих дрвених крстова поставе мермерни крстови као трајно решење овог проблема.