Printer Friendly Version PARASTOS POVODOM POSTAVLJANJA KRSTOVA NA MEMORIJALU U GARDERENU @ 12 October 2023 09:58 AM

 

U subotu, 7. oktobra 2023. godine, održan je tradicionalni godišnji komemorativni skup, parastos i osvećenje novopostavljenih mermernih krstova (29 kom.) srpskim vojnicima koji su preminuli u K. Holandiji tokom Prvog svetskog rata. Komemorativni skup je održan kod spomenika koji se nalazi na lokalnom groblju u mestu Garderen.  

Parastos i osvećenje su služili sveštenici Eparhije zapadno-evropske Srpske pravoslavne crkve.

Ispred Ambasade R. Srbije u Hagu prisustvovali su ambasadorka K. Milenković i savetnik B. Grbić. Ispod spomenika nastradalim srpskim vojnicima položen je prigodan venac.  

Skupu je prisustvovalo više desetina naših i holandskih građana, kao i sveštenici SPC i predstavnici R. Srbije pri Eurodžastu i Europolu. 

Ambasador K. Milenković i starešina SPC u Najmegenu otac Dušan Erdelj prigodnim govorima podsetili su prisutne da je odlukom o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, izdvojeno 500.000 RSD za pomenuti projekat iz budžeta R. Srbije. Takođe, krstovi su prevezeni o trošku MSP (2.685,00 evra) krajem juna 2022. godine iz Srbije u Holandiju. SPC je uz pomoć građana isfinansirala ostatak sredstava od oko 7.000 evra, kroz razne manifestacije i donatorske večeri.   

Memorijal u Garderenu je jedini spomenik posvećen srpskim vojnicima u Holandiji i kao takav doprinosi očuvanju kulture sećanja na naše pretke koji su preminuli tokom Prvog svetskog rata. U pitanju su vojnici koji su, na povratku iz zarobljeništva u Nemačkoj, bili smešteni u kampu Milingen (blizu Garderena). Zavladala je epidemija španskog gripa, pa je 29 vojnika umrlo u januaru 1919. godine. Ambasada je 2021. godine, sa predstavnicima SPC i dijaspore, pokrenula inicijativu da se umesto dotrajalih drvenih krstova postave mermerni krstovi kao trajno rešenje ovog problema.