Printer Friendly Version ЦЕРЕМОНИЈА ОБЕЛЕЖАВАЊА 30 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА СПЦ „СВЕТИ САВА“ У НАЈМЕГЕНУ @ 12 October 2023 10:54 AM

 

У недељу, 8. октобра 2023. године, на позив старешине парохије СПЦ „Свети Сава“ у Најмегену, оца Душана Ердеља, и уз присуство и благослов Епископа западноевропског СПЦ г. Јустина, свечано је обележено тридесет година постојања поменуте парохије. Позиву су се испред Амбасаде одазвали амбасадорка К. Миленковић, први саветник Д. Вукић и саветник Б. Грбић.

Након свечане литургије, коју је водио епископ Г. Јустин, амбасадорки К. Миленковић, саветнику Б. Грбићу и бившем првом саветнику амбасаде Б. Кљајићу, као и неколицини заслужних парохијана и грађана, уручене су Архијерејске грамате за изузетан труд, дугогодишњу сарадњу са парохијом „Светог Саве“ у Најмегену и учествовање у обнови Српског војничког гробља у Гардерену. 

Церемонија обележавања 30 година Парохије, којој је присуствовало око 150 грађана, настављена је у сали оближње локалне школе. Свечаност је уприличена богатим културно-уметничким програмом уз рецитације и песме угледне глумице Светлане Бојковић и естрадне уметнице Гордане Лазаревић. Учешће у програму су узели и КУД „Тамо далеко“ из Ротердама, као и локално холандско културно-уметничко друштво. Ђаци ЦШО из Најмегена приредили су приредбу са изворним српским песмама и рецитацијама. Приказан је и краткометражни документарни филм о историјату парохије.

У оквиру свечаности постављена је Изложба посвећена српским војницима из Првог светског рата који су преминули у Холандији у организацији Музеја Рудничко-таковског краја из Горњег Милановца и у сарадњи са СПЦ и холандским истраживачима Ј. Стинен и Ф. Вендриг.