Printer Friendly Version CEREMONIJA OBELEŽAVANjA 30 GODINA POSTOJANjA SPC „SVETI SAVA“ U NAJMEGENU @ 12 October 2023 11:04 AM

 

U nedelju, 8. oktobra 2023. godine, na poziv starešine parohije SPC „Sveti Sava“ u Najmegenu, oca Dušana Erdelja, i uz prisustvo i blagoslov Episkopa zapadnoevropskog SPC g. Justina, svečano je obeleženo trideset godina postojanja pomenute parohije. Pozivu su se ispred Ambasade odazvali ambasadorka K. Milenković, prvi savetnik D. Vukić i savetnik B. Grbić.

Nakon svečane liturgije, koju je vodio episkop G. Justin, ambasadorki K. Milenković, savetniku B. Grbiću i bivšem prvom savetniku ambasade B. Kljajiću, kao i nekolicini zaslužnih parohijana i građana, uručene su Arhijerejske gramate za izuzetan trud, dugogodišnju saradnju sa parohijom „Svetog Save“ u Najmegenu i učestvovanje u obnovi Srpskog vojničkog groblja u Garderenu. 

Ceremonija obeležavanja 30 godina Parohije, kojoj je prisustvovalo oko 150 građana, nastavljena je u sali obližnje lokalne škole. Svečanost je upriličena bogatim kulturno-umetničkim programom uz recitacije i pesme ugledne glumice Svetlane Bojković i estradne umetnice Gordane Lazarević. Učešće u programu su uzeli i KUD „Tamo daleko“ iz Roterdama, kao i lokalno holandsko kulturno-umetničko društvo. Đaci CŠO iz Najmegena priredili su priredbu sa izvornim srpskim pesmama i recitacijama. Prikazan je i kratkometražni dokumentarni film o istorijatu parohije.

U okviru svečanosti postavljena je Izložba posvećena srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata koji su preminuli u Holandiji u organizaciji Muzeja Rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca i u saradnji sa SPC i holandskim istraživačima J. Stinen i F. Vendrig.