Printer Friendly Version ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА СРПСКИМ ВОЈНИЦИМА ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА КОЈИ СУ ПРЕМИНУЛИ У ХОЛАНДИЈИ @ 12 October 2023 11:36 AM

 

У понедељак, 9. октобра 2023. године, у сали парохијског дома СПЦ „Свете Тројице“ у Ротердаму, отворена је Изложба посвећена српским војницима из Првог светског рата који су преминули у Краљевини Холандији, а која ће бити изложена до 20. октобра. 

Изложба је организована од стране Музеја Рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, у сарадњи са Амбасадом Р. Србије у Хагу, као и представницима СПЦ у Ротердаму и холандско-српским истраживачима Џон М. Стинен, Фабиан и Татјана Вендриг, који су објавили књигу „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“.

Изложбу је отворила амбасадор К. Миленковић пригодним говором испред неколицине посетилаца, припадника српске дијаспоре и свештеника СПЦ. Изложби су присуствовали и саветник Д. Вукић и представници музеја Ана Јелић и Ненад Карамијалковић.  

Парастосом и освећењем новопостављених мермерних крстова на Меморијалу посвећеном преминулим српским војницима у Првом светском рату у Гардерену, као и поменутом изложбом, Амбасада Р. Србије у Хагу је у сарадњи са СПЦ и припадницима Српске заједнице у К. Холандији симболично обележила 105. годишњицу окончања Првог светског рата.