Printer Friendly Version IZLOŽBA POSVEĆENA SRPSKIM VOJNICIMA IZ PRVOG SVETSKOG RATA KOJI SU PREMINULI U HOLANDIJI @ 12 October 2023 11:47 AM

 

U ponedeljak, 9. oktobra 2023. godine, u sali parohijskog doma SPC „Svete Trojice“ u Roterdamu, otvorena je Izložba posvećena srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata koji su preminuli u Kraljevini Holandiji, a koja će biti izložena do 20. oktobra. 

Izložba je organizovana od strane Muzeja Rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, u saradnji sa Ambasadom R. Srbije u Hagu, kao i predstavnicima SPC u Roterdamu i holandsko-srpskim istraživačima Džon M. Stinen, Fabian i Tatjana Vendrig, koji su objavili knjigu „Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919“.

Izložbu je otvorila ambasador K. Milenković prigodnim govorom ispred nekolicine posetilaca, pripadnika srpske dijaspore i sveštenika SPC. Izložbi su prisustvovali i savetnik D. Vukić i predstavnici muzeja Ana Jelić i Nenad Karamijalković.   

Parastosom i osvećenjem novopostavljenih mermernih krstova na Memorijalu posvećenom preminulim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu u Garderenu, kao i pomenutom izložbom, Ambasada R. Srbije u Hagu je u saradnji sa SPC i pripadnicima Srpske zajednice u K. Holandiji simbolično obeležila 105. godišnjicu okončanja Prvog svetskog rata.