| |     latinica | english  
Насловна
Војни меморијали

 

СПОМЕНИК СРПСКИМ ВОЈНИЦИМА ПРЕМИНУЛИМ У КРАЉЕВИНИ ХОЛАНДИЈИ ТОКОМ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА


Споменик се налази у месту Гардерен и посвећен је српским војницима, заробљеним током Првог светског рата, који су били смештени у кампу Милинген који се налазио недалеко од самог споменика. Удаљен је око 3км од центра града и налази се на гробљу реформистичке цркве. Према расположивој документацији, српски заробљеници су се у овом кампу налазили заједно са француским, а камп је првобитно био предвидјен за смештај белгијских интернираца који су се први враћали својим кућама. Међутим, непосредно пред повратак у Србију на овом подручју је завладала епидемија шпанског грипа од које је умло 29 српских војника и то у периоду измедју 22. и 31. јануара 1919. године. Смрт је наступила и услед исцрпљености и неухрањености изазваних дугим боравком у заробљеништву.
Споменик је подигнут на месту на коме су сахрањени преминули војници и због лошег стаwа у којем се налазио морао је да буде замеwен истоветним спомеником који је допремљен из Србије. У целокупном пројекту замене споменика велики допринос су дали представници спрских клубова и удружења из Холандије, Српска православна црква, Амбасада Р. Србије у Хагу и Министарство за дијаспору Р. Србије.
Нови споменик је освештан у новембру месецу 2006. године и том приликом је договорено да сваке наредне године прве суботе у октобру месецу буде одржан помен за преминуле, што је и чињено сваке наредне године.

За организовање овог обележавања, осим Амбасаде у Хагу, надлежан је и Комитет за обнављање споменика у Гардерену, Паројија СПЦ из Најмехена и Парохија СПЦ из Ротердама. О одржавању споменика, стара се Пиет ван Бентум из Гардерена. Интернет страница Комитета је: http://www.pravoslavlje.nl/monument.htm

Обзиром да је установљено да се на територији Краљевине Холандије налази више локалитета на којима су сахрањени српски војници из Првог светског рата, договорено је да споменик у Гардерену буде централно обележје посвећено страдању српских војника током Првог светског рата на територији Холандије.

Током 2012. године, група ентузијаста из Холандије и Србије коју чине Фабиан Вендриг, политиколог из Ден Боша, Џон Стинен, службеник из Хага и Татјана Раковић, професор енглеског језика и књижевности из Београда, покренула је истраживање о тачном броју српских војника преминулих у Холандији током Првог светског рата, околности под којима су преминули И локацијама на којима су сахрањени, а у циљу утврдјивања истине И портаге за потомцима ових војника.
Они су утврдили да се ради о 92 жртве, које су умрле у 10 градова у Холандији и које су биле сахрањене на 9 гробаља свуда широм земље. Укупно 89 тела је ексхумирано у мају 1938. године са циљем да се даље транспортују у Чекословачку. Најмање један гроб још увек постоји у Холандији, друга два су највероватније ексхумирана пре Другог светског рата.
У циљу свог истраживања, они су покренули wеб страницу: www.secanje.nl која је посвећена сећању на ова 92 српска војника, који су умрли у Холандији између 1917. и 1919., док су служили својој земљи. Информације су доступне и на српском, холандском и енглеском језику.

 

 

За додатна обавештења, молимо обратите се Конзуларном одељењу Aмбасаде.


Верзија за штампу
Дијаспора
О дијаспори и Србима у региону
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали